- Αγαπητέ Κύριε Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωάννινων, με πολλή χαρά σας παίρνουμε αυτή τη συνέντευξη. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία σας στη Κοσμητεία, αλλά και για την Πολυτεχνική Σχολή.
Αγαπητέ Γιώργο, η χαρά είναι δική μου. Παρότι η Πολυτεχνική Σχολή είναι θεσμικά σχετικά νέα, η ιστορία της πάει πολύ πίσω στον χρόνο, κάπου στη δεκαετία του 1970. Όταν κάναμε τη μεγάλη εκδήλωση για την Πολυτεχνική Σχολή τον Μάιο του 2018, ανέτρεξα στα αρχεία των συνεδριάσεων της Συγκλήτου για να βρω ιστορικά στοιχεία. Η πρώτη αναφορά σε Πολυτεχνική Σχολή υπήρχε από το 1974, ενώ το 1977 υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης του Πανεπιστημίου με ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία μάλιστα έχει «ανατριχιαστική», θα έλεγα, ομοιότητα με τη μορφή της σημερινής μας Σχολής, 50 χρόνια μετά. Κατά λέξη πρότειναν «τμήματα Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ηλεκτρονικών κλπ».
Η ιστορία εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά, όπως είναι γνωστό, αλλά με έναν «μαγικό» τρόπο τα ιδρυτικά τμήματα της Σχολής μας κατέληξαν να ικανοποιούν εν πολλοίς το όραμα της τότε Συγκλήτου. Η Σχολή μας αποτελείται από τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (όπου–εκτός των άλλων–μελετώνται υλικά που αφορούν και Πολιτικούς Μηχανικούς και Μεταλλειολόγους) και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (των οποίων η ειδικότητα στο ΤΕΕ είναι «Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί»!).
Προσωπικά ήταν και είναι τεράστια τιμή για εμένα και αισθάνομαι πολύ τυχερός που εκλέχθηκα ως πρώτος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής μας Σχολής, τον Νοέμβρη του 2017. Η αρχική μου θητεία ήταν μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Πιστεύω ότι αγωνίστηκα, μαζί με τους προέδρους των τριών τμημάτων και τα υπόλοιπα μέλη της Κοσμητείας και καταφέραμε να κάνουμε τη Σχολή να πατήσει στα πόδια της, να δουλεύει υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα και να εδραιωθεί εντός κι εκτός του Πανεπιστημίου, εντός κι εκτός Ελλάδας.
Η επανεκλογή μου στο αξίωμα του Κοσμήτορα τον Ιούνιο του 2021, θεωρώ ότι δικαίωσε την όλη προσπάθεια, και για μένα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι έλαβα πάνω από το 90% των ψήφων. Η νέα θητεία μου θα είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2024 και επειδή τα θεμέλια ήδη έχουν μπει, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί ακόμα περισσότερα πράγματα για το Πολυτεχνείο μας.
- Πότε ιδρύθηκε το Πολυτεχνείο στα Ιωάννινα; Θεωρείτε ότι στερείται κάτι σε σύγκριση με αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού;
Επίσημα, η Πολυτεχνική Σχολή ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 με τον νόμο 4452. Παρ’ όλα αυτά, τα δύο μεγαλύτερα τμήματά της είχαν ήδη μεγάλη ιστορία, διεθνή καταξίωση και αναγνωρισιμότητα και για αυτό τον λόγο, κατ’ ουσία, η Σχολή κάθε άλλο παρά «νέα» δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και είναι κορυφαίο τμήμα στην επιστήμη και τη μηχανική των υπολογιστών, όπως έχει καταγραφεί σε πολλές διεθνείς λίστες κατάταξης. Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών λειτουργεί σχεδόν 25 χρόνια, και είναι μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, με εξαιρετικές ερευνητικές συνεργασίες από όλο τον κόσμο και μεγάλη χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη έκδοση της λεγόμενης «λίστας Stanford», 14 μέλη ΔΕΠ της Σχολής (δηλαδή περίπου το 25% των καθηγητών της) ανήκουν στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως, βάσει του ερευνητικού τους έργου. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, μάλλον δεν έχει κάτι να «ζηλέψει» η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από αντίστοιχες σχολές άλλων ιδρυμάτων, το αντίθετο θα έλεγα.
Αυτό όμως, στο οποίο υστερεί η Σχολή αυτή τη στιγμή είναι οι χώροι. Αν και το πρόβλημα είναι γενικό, εμφανίζεται εντονότερο στο ΤΜΕΥ, το οποίο πραγματικά έχει άμεση ανάγκη τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από εργαστηριακούς χώρους. Το πρόβλημα αυτό θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια και θα δημιουργήσει πολλές δυσκολίες. Γι’ αυτό και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Iδρύματος εντάξαμε ένα κτίριο με αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας για τις ανάγκες της Σχολής, ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχει πρόβλεψη και για ένα νέο, ενιαίο κτιριακό συγκρότημα για τη στέγαση όλων των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής.
Τέλος, παρ’ ότι η Σχολή μας εκπαιδεύει Μηχανικούς σε πολύ σύγχρονους τομείς, έχει σίγουρα έλλειψη σε κάποιες παραδοσιακές ειδικότητες Μηχανικών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί επιστημονικά το προφίλ της Σχολής ως ένα πλήρες «Πολυτεχνείο». Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών είναι το τμήμα που καλύπτει αυτό το κενό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διευρύνοντας τα αντικείμενα που θεραπεύει η Σχολή και αυξάνοντας τις δυνατότητες διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων της. Το Τμήμα ιδρύθηκε το 2018, λειτουργεί διοικητικά, και αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε για την έναρξη της ακαδημαϊκής του λειτουργίας.
- Μετά από πολύ κόπο και διάφορες αλλαγές ήρθε η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών Επιστήμης Υλικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος με τις εξής αποφάσεις:
Α. Με την Απόφαση Β90/Σ15 2017 της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. αποφασίστηκε η ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο Μητρώο Μελών του Τ.Ε.Ε., με χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και ένταξή τους στην βασική ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών.
Β. Με την Απόφαση Α38/Σ12 2022 της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. αποφασίστηκε η απονομή εξειδικευμένων δικαιωμάτων στον τομέα των Υλικών σε αντιστοιχία με την Παράγραφο 2 του Άρθρου 8 του ΠΔ 99/2018 των Χημικών Μηχανικών.
Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα βοηθήσουν το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών αλλά και το ίδιο το Πανεπιστήμιο και αν ναι με ποιον τρόπο;
Αν κάτι περιμέναμε τόσο καιρό, ήταν η φετινή απόφαση της Διοικούσας Επιτροπή του ΤΕΕ, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως και δίκαια η απόδοση των δικαιωμάτων. Όμως, η χρονιά που μας πέρασε ήταν, χωρίς υπερβολή, εξαιρετική για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και τους αποφοίτους του. Ας μην ξεχνάμε, πρώτον, τη δημοσίευση του νέου προσοντολογίου-κλαδολογίου όπου οι απόφοιτοι του ΤΜΕΥ εντάσσονται πλέον σε ξεχωριστή και αυτόνομη ειδικότητα και, δεύτερον, ότι ο σύλλογός σας, ο ΠΑΣΜΕΥ, είναι πλέον επίσημος και διακριτός επιστημονικός σύλλογος στο ΤΕΕ.
Όλα αυτά ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό το προφίλ του ΤΜΕΥ. Με την κατάλληλη προβολή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όλη αυτή η επαγγελματική αναγνώριση θα προσελκύσει πολύ περισσότερους φοιτητές, με αυξημένα προσόντα. Και αυτό είναι κάτι που το αξίζει το Τμήμα δεδομένου του υψηλού του ακαδημαϊκού επιπέδου. Έχω την αίσθηση, ότι το ΤΜΕΥ θα πρωτοστατήσει στο ελληνικό χώρο καθοδηγώντας κι άλλα συναφή τμήματα, ας μην είναι μηχανικοί – θα πρέπει να είναι έτοιμο να παίξει ηγετικό ρόλο.
Η ενίσχυση της ειδικότητας των Μηχανικών Επιστήμης Υλικών θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στο κύρος ολόκληρης της Σχολής. Είμαστε μία σύγχρονη μεν, αντισυμβατική δε, Πολυτεχνική σχολή. Όμως, τα αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των τμημάτων, θα αυξήσουν την ελκυστικότητα, δίνοντάς μας έτσι τη δύναμη να διατηρήσουμε το ιδιαίτερο προφίλ αιχμής που διαθέτουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι μια δυνατή Πολυτεχνική Σχολή είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης για οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο.
- Αναφορικά με τις εξετάσεις των Διπλωματούχων της Πολυτεχνικής Σχολής γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται στα Ιωάννινα, πείτε μας δυο λόγια.
Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Από την αρχή της θητείας του κ. Τσίγγρου ως προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Τμήματος Ηπείρου, είχαμε στενή συνεργασία. Στην πρώτη μας κιόλας συνάντηση τέθηκε το ζήτημα και συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για θέμα προτεραιότητας.
Στο τοπικό τμήμα του ΤΕΕ η απόφαση ήταν θετική και το θέμα προωθήθηκε στο κεντρικό ΤΕΕ. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός μας ενημέρωσε ότι έτυχε της ίδιας θετικής αντιμετώπισης κεντρικά, και μάλιστα ότι γίνονται ήδη ενέργειες, ώστε να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα συμπεριλαμβάνει το τοπικό τμήμα στη διαδικασία των εξετάσεων.
Όπως πάντα, έχουμε μια σοβαρή αντιμετώπιση σε όλα αυτά τα ζητήματα, με προσεκτικές κινήσεις και λίγα λόγια, καθώς δεν εξαρτώνται μόνο από τη δική μας βούληση. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, είμαστε αισιόδοξοι αλλά περιμένουμε την εξέλιξή του πριν κάνουμε τις οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.
- Ολοκληρώνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση θα θέλαμε να μας πείτε τα επόμενα βήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, αν έχετε προγραμματισμένες κάποιες ενέργειες ως Κοσμητεία για την διασφάλιση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του ΤΜΕΥ, αλλά και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους υποψήφιους φοιτητές, στους εν ενεργεία φοιτητές και στους αποφοίτους του τμήματος.
Ο σχεδιασμός μας ως Πολυτεχνική Σχολή έχει αρκετούς στόχους, που ίσως τους αναλύσουμε με κάποια άλλη ευκαιρία. Να σημειώσω μόνο ότι για μένα, ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα θα είναι η εκκίνηση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο θα ολοκληρώσει επιστημονικά τα αντικείμενα που θεραπεύουμε και θα ενισχύσει το προφίλ μας με μια παραδοσιακή ειδικότητα του ΤΕΕ.
Όσον αφορά στο ΤΜΕΥ, ήμασταν και θα είμαστε πάντα στο πλευρό των αποφοίτων. Συνεργαζόμαστε στενά με τον ΠΑΣΜΕΥ και προσπαθούμε να βοηθάμε σε διάφορα επίπεδα στη μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος. Ολοκληρώνονται επίσης, στόχοι που τους ξεκινήσαμε αρκετό καιρό πριν – και θα σας δώσω και μία είδηση που θα την ανακοινώσω και επίσημα τις επόμενες ημέρες: οι απόφοιτοι του TMEY αλλά και των υπολοίπων τμημάτων της Σχολής μπορούν να λάβουν πλέον τον τίτλο του Ευρωμηχανικού (EUR ING), καθώς είμαστε πλέον στον κατάλογο της FEANI. Ο δρόμος έχει ανοίξει, αλλά δεν έχει φτάσει στο τέλος του. Μένουν ακόμα πολλά πράγματα να γίνουν, όπως π.χ. η δημοσίευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Επίσης, το τμήμα ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια, ώστε στους αποφοίτους να δοθεί πρόσβαση και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τι θα έλεγα για τους φοιτητές και τους υποψήφιους φοιτητές του ΤΜΕΥ; Θα έλεγα αυτό που λέω σε κάθε ορκωμοσία: το ΤΜΕΥ αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την Πολυτεχνική Σχολή. Είναι κυριολεκτικά μοναδικό τμήμα, με καθηγητές-εξαιρετικούς επιστήμονες, διεθνούς βεληνεκούς. Οι σπουδές μηχανικού στα αντικείμενα των υλικών, συνδυαζόμενες με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, με ευρύτατους ορίζοντες απασχόλησης σε όλο τον κόσμο. Εγώ πάντως, ως γονέας, είμαι ευτυχισμένος που η μεγάλη μου κόρη πλησιάζει να πάρει το Δίπλωμά της από αυτό το τμήμα!